Saturday, 7 April 2012

.:: Hati-Hati dengan HATI ::.

Bismillahirrahmannirrahim, kalam pertama di mulakan sebelum tinta pena ini meneruskan untuk menulis:)
~ Lembutkan Hati Untuk Mendapat Rahmat Allah ~

Keras atau lembutnya sikap seseorang adalah bergantung kepada keadaan hatinya. Hati adalah 'mudghah' seperti mana yang disebut dalam sepotong hadis Nabi Muhammad Sollallahu alaihi Wassalam. Mudghah ini sememangnya amat mempengaruhi perbuatan baik & buruk seseorang. Seluruh kebaikan atau kejahatan yang sedang, akan & telah berlaku merupakan pantulan atau biasan daripada kedalaman hatinya.

~ Enjin ~

Hati diibaratkan seperti enjin yang ada di dalam sebuah kenderaan & ianya adalah komponen terpenting bagi sesebuah kenderaan ittu. Andainya enjin kereta berada dalam keadaan yang baik, maka keadaan kereta itu dikira amat baik. Sebaliknya, jika enjin bermasalah dan asyik semput, maka besarlah masalah kereta itu dan akan membabitkan tuan punya kereta sekali.
     
     Enjin kereta akan bermasalah dan mengalami kerosakan jika tuannya bersikap "bermalas-malas" untuk menjaga dan melakukan "servis" ke atas keretanya. Panduan atau "manual" yang diberikan tidak diendahkan. Jadual penukaran minyak hitam tidak diambil pusing. Kebocoran minyak hitam tidak dipedulikan. Air tidak diisi dengan secukupnya. Kita semua tentu dapat meneka dan mengagakkan apakah risiko yang bakal berlaku akibat kecuaian dan pengabaian itu.


~ Kewajipan Menjaga & Memelihara Hati ~

Demikianlah juga halnya hati, yang menjadi "enjin" atau lantera kehidupan manusia di dunia ini. Menjaga, memelihara dan mengawalnya adalah kewajipan yang dibebankan oleh ALLAH Subhanahu Taala ke atas pundak sekalian manusia. Pengabaian kepada kesejahteraan hati merupakan satu dosa dan pengkhianatan terhadap amanah Illahi. Membiarkan hati kotor, bermasalah dan berpenyakit akan mengakibatkan penderitaan, kehinaan & kerosakan di muka bumi ini seterusnya berpanjangan ke akhirat sana.

      Apabila hati berada dalam keadaan yang situasi dan kondusi yang negatif, maka hati itu akan menjadikan pemiliknya hidup dalam keadaan tidak tentu arah, hilang pedoman, hilang barakah, putus hidayah bahkan terus jauh dan hanyut daripada rahmat & kasih sayang ALLAH Subhanahu Taala.

~ Apa puncanya ~

Kenapa hati kita jadi sakit, kotor, kasar, keras dan buta atau terkunci?

     Tidak lain dan tidak bukan adalah disebabkan oleh dosa yang kita lakukan sama ada sedar ataupun tidak. Dosa-dosa itulah yang menjadi penghalang taqarrub kita kepada ALLAH Subhanahu Taala. Dosa-dosa itulah yang mengeraskan hati-hati  kita hingga payah untuk menerima ilmu, nasihat dan teguran. Dosa-dosa itulah yang menjauhkan kita dari jalan kebenaran.

      " Orang yang paling lembut hatinya ( hati yang tunduk dan patuh kepada Allah dan hati yang sejahtera ) ialah orang yang paling sedikit ( minimun ) dosanya"

p/s : Moh kita jauhi Ma'asi Qalbi :))
No comments:

Post a Comment